HTTP2

HTTP is het bekende “Hyper Text Transfer Protocol”, de ‘communicatielaag’ tussen een webserver en een cliënt. Het bepaalt o.a. hoe een webbrowser en een server (website) met elkaar praten en gegevens uit te wisselen. HTTP vertelt de server welke informatie het moet laten zien in een browser. Eerst was dat alleen tekst, tegenwoordig worden via het protocol ook gegevens als afbeeldingen, audio en video uitgewisseld.

Vanaf 1999 was hiervoor HTTP/1.1. de standaard. HTTPS staat hierbij voor HTTP Secure en is een uitbreiding van het HTTP protocol dat encryptie van uitgewisselde gegevens mogelijk maakt. Vanaf 2012 is er gewerkt aan de opvolger HTTP/2, met als groot voordeel een kortere laadtijd. HTTP/2 is gebaseerd op SPDY, een door Google ontwikkeld protocol. HTTP/2 verplicht het gebruik van SSL niet, maar moedigt het wel aan.

HTTP/2 is sneller

HTTP/2 is sneller dan de oudere versies van het HTTP-protocol. Omdat HTTP/2 inhaakt op de benodigdheden van moderne websites om snel te laden, werken websites per definitie veel vlotter. Op dit moment wordt een ‘moderne’ website ingeladen door veel HTTP-verzoeken te sturen van de browser naar de webserver. Zoals je je kunt voorstellen zijn dat er veel door alle elementen die op een pagina geladen moeten worden (denk daarbij aan stylesheets, afbeeldingen en andere zware bestanden). Het gevolg daarvan is dat er veel vertraging zit tussen de verzoeken.

Multiplexing

HTTP/2 haakt in op de vele verzoeken door gebruik te maken van een techniek genaamd multiplexing. Het belangrijkste kenmerk van deze techniek is dat alle elementen van een pagina (afbeeldingen, stylesheets, etc.) in 1 keer opgevraagd en teruggestuurd worden naar de browser. Daardoor zijn webpagina’s sneller!

Server push

Een andere bevorderende functionaliteit in HTTP/2 is de zogenaamde ‘server push’. Server push houdt in dat wanneer een bezoeker navigeert naar een website, andere webpagina’s proactief ingeladen worden. Dit betekent dat een webpagina niet opgevraagd en berekend hoeft te worden wanneer je navigeert rond een website. Alles wordt proactief ingeladen waardoor de ervaring van je bezoekers vlotter is.

HTTP/2 is veiliger

HTTP/2 speelt in op de behoeften van veiligheid van websitebezoekers in de breedste zin van het woord. Erg opvallend is dat het gebruik van een SSL-certificaat de norm is bij HTTP/2, omdat veel browsers dit verplichten voor een correcte werking.

HTTP/2 en SSL

Toonaangevende browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox staan erom bekend het gebruik van SSL te bevorderen. Zij besloten dat wanneer een website gebruik maakt van HTTP/2 en er geen SSL certificaat is geïnstalleerd, er een foutmelding wordt getoond. Maak je dus gebruik van HTTP/2 in combinatie met een SSL certificaat, dan zullen niet alleen browsers dat belonen, maar ook zoekmachines als Google en Bing. Een oud fabel is dat een SSL-certificaat je website trager maakt. Hoewel dit vroeger in sommige gevallen opging (denk dan aan milliseconden) staat de laadtijd van HTTP/2 met SSL vaak gelijk aan de laadtijd zonder SSL.

HTTP/2 instellen

point up