QNAP NAS - Installatie certificaat

Het certificaatbestand heeft dezelfde naam als de domeinnaam waarvoor het is aangevraagd, bijvoorbeeld www_sslcertificaten_nl.crt,

1. Login op de QNAP server en ga naar Home → System Administration → Security page, klik vervolgens op de SSL Secure Certificate & Private Key tab.

QNAP NAS - Installeren SSL certificaat
  2. Open private.key in notepad, kopieer en plak de gehele inhoud in het Private Key gedeelte van de NAS administration pagina
  3. Open server.crt in notepad, kopieer en plak de gehele inhoud in het Certificate gedeelte van de NAS administration pagina.
  4. Klik op UPLOAD en de inhoud wordt gekopieerd naar de QNAP. Als je nu naar de webpagina gaat zie je de volgende mededeling: Status: Uploaded secure certificate being used

Root en Intermediate certificaten via webinterface

De installatie van de root en intermediate certificaten verloopt via de webinterface bij recentere QNAP systemen. Open hiervoor bundle.crt in notepad, kopieer en plak de gehele inhoud in het Intermediate Certificate gedeelte van de NAS administration pagina.

Root en Intermediate certificaten via Shell

De installatie van de root en intermediate certificaten verloopt niet via de webinterface bij oudere QNAP systemen. De stappen om deze alsnog te installeren moeten via SSH (bv. via het programma putty) uitgevoerd worden. Voor je hiermee begint is het noodzakelijk de Root en intermediate certificaat bundle te downloaden en deze naar de QNAP te uploaden. De bundles vind je hier: https://www.sslcertificaten.nl/download/Root_Certificaten/

1. Maak via SSH verbinding met de QNAP en pas met VI het apache config bestand aan: vi /etc/config/apache/extra/apache-ssl.conf
  2. Hier voeg je onderstaande regel toe, moet /pad/naar/cabundle.crt worden aangepast naar de locatie waar je de certificaat bundle hebt geplaatst op de QNAP.: SSLCertificateChainFile /pad/naar/CAbundle.crt
  3. Sla de wijzigingen op en herstart vervolgens de QNAP met het commando: /etc/init.d/Qthttpd.sh restart
  4. Voer het adres in van de QNAP in de webbrowser (https://uw.domeinnaam.nl) om te controleren of de certificaten correct zijn geïnstalleerd. Je kunt ook OpenSSL gebruiken om te controleren of het certificaat,  inclusief root en intermediate certificaten correct zijn geïnstalleerd met het commando:
    openssl s_client -connect uw.domeinnaam.nl:443

Alle stappen voor de installatie van het certificaat zijn voltooid. Zorg dat de certificaatbestanden goed zijn beveiligd, en bewaar een backup van de private key en het certificaat op een veilige plek. Installeer ook de root en intermediate certificaten. Controleer met de SSLCheck of het certificaat juist is geinstalleerd en zorg voor een optimale configuratie van het SSL certificaat met deze tips en instellingen.