Root certificaten verwijderen

Met uitzondering van Linux systemen werken alle andere systemen zoals Apple, Microsoft en Mozilla met root stores. Deze root stores worden onderhouden via updates, waarbij oude root certificaten worden verwijderd en nieuwe worden toegevoegd. Het is mogelijk dat een root store een te verwijderen certificaat bevat. Je kan wachten op de volgende update tot dit foutieve certificaat verwijderd wordt. Je kunt er ook voor kiezen  om het root certificaat alvast zelf uit te schakelen.

Instructies voor Windows (Servers)

1. Open de zoekfunctie en vul hier MMC in, start vervolgens de Microsoft Management Console (MMC).
  2. Selecteer Module toevoegen / verwijderen in het menu Bestand.
  3. Selecteer de module Certificaten aan de linkerkant en klik vervolgens op de knop toevoegen in het midden.
  4. Kies op het volgende scherm Computeraccount, gevolgd door Lokale computer en klik vervolgens op OK.
  5. Klik in het MMC-venster naast Certificaten (lokale computer) op het pijltje, dit opent de onderliggende mappen.
  6. Open Root certificaten en klik op de map certificaten.
  7. Klik met de rechtermuisknop op het te verwijderen certificaat en selecteer Eigenschappen.
  8. Vink "Alle doelen voor dit certificaat deactiveren" aan en klik op Toepassen.
  9. Herstarten van de computer is mogelijk vereist.

Instructies voor macOS

1. Navigeer vanuit de Finder naar de map Hulpprogramma's. Deze vind je in de Programma's map (of je kunt de toetsen Shift + Command + U gebruiken)
  2. Open de Sleutelhangertoegang en selecteer de systeemroots van de sleutelhanger in de zijbalk.
  3. Dubbelklik het te verwijderen root certificaat.
  4. Kies in geopende venster Vertrouw nooit als instelling voor Gebruik bij dit certificaat.

Instructies voor FireFox

1. Na het openen van FireFox, navigeer je naar de opties in het hamburger menu rechtsboven.
  2. Selecteer Privacy & beveiliging en scrol omlaag naar Certificaten.
  3. Klik op de knop Certificaten bekijken.
  4. Selecteer het tabblad Autoriteiten en zoek naar het te verwijderen basiscertificaat.
  5. Selecteer het certificaat en klik op de knop Wissen.
  6. Selecteer in het volgende venster het juiste root certificaat en klik vervolgens op OK.

Instructies voor iOS

1. Open Instellingen en selecteer Algemeen.
  2. Selecteer het profiel met het te verwijderen root certificaat (Vooraf geïnstalleerde root certificaten kunnen niet worden verwijderd).
  3. Tik op Profiel verwijderen (en voer je wachtwoord in).
  4. Tik nogmaals op Verwijderen om te bevestigen.

Instructies voor Android

1. Open Instellingen en selecteer de optie Beveiliging.
  2. Navigeer naar de Vertrouwde referenties.
  3. Tik op het te verwijderen certificaat.
  4. Tik op Uitschakelen.