Hoe voorkom je browser waarschuwingen

We komen ze allemaal wel eens tegen: een waarschuwing van je browser die aangeeft dat je verbinding niet veilig is. Afhankelijk van de gebruikte browser en eventuele instellingen, kun je er als gebruiker voor kiezen je bezoek af te breken, evengoed de website te bezoeken, of wordt doorklikken naar de website helemaal geblokkeerd. Veel browser waarschuwingen kun je als server beheerder oplossen.

Een browserwaarschuwing in Firefox

Een browserwaarschuwing in Firefox.

Een browserwaarschuwing in Edge

Een browserwaarschuwing in Edge.

Het nut van browser waarschuwingen

Het doel van een browser waarschuwing is duidelijk: internetgebruikers ervoor behoeden potentieel onveilige websites te bezoeken, waardoor ze het risico lopen op gegevens misbruik. Helaas zijn er vele verschillende waarschuwingen, waarvan de inhoud ook nog per browser verschilt. En niet alle waarschuwingen zijn even relevant. Het gevaar hiervan is dat bezoekers eraan gewend raken en leren de waarschuwingen te negeren.

Vorig jaar heeft Google een uitgebreid onderzoek gedaan waarbij ze 300 miljoen waarschuwingen in een jaar tijd hebben geanalyseerd. Meer inzicht in de waarschuwingen geeft website beheerders de kans zoveel mogelijk waarschuwingen op te lossen, waardoor de waarschuwingen die wél overblijven, duidelijker zijn voor internetgebruikers - en zo hopelijk serieuzer worden genomen.

Oorzaken van browser waarschuwingen

Uit het onderzoek blijkt dat ca. 1/3 van de waarschuwingen server gerelateerd zijn, en 1/3 client- of netwerkgebonden. Client foutmeldingen ontstaan zodra de browser van een client een SSL certificaat niet correct kan valideren, bijvoorbeeld door gebruik van een anti-virus programma of een onjuist ingestelde klok. Bij netwerkfouten moet je denken aan een verkeerde instellingen op een loadbalancer, of configuratie fouten in het DNS.

Server foutmeldingen ontstaan als een webserver een ongeldig certificaat gebruikt of verkeerde instellingen. Deze foutmeldingen kun je als serverbeheerder zelf oplossen.

Oorzaken van browser waarschuwingen


Server gerelateerde browser waarschuwingen oplossen

Er zijn veel tools waarmee je gemakkelijk kunt checken of je HTTPS installatie in orde is.

  • Via de SSLCheck kun je snel controleren of je certificaat nog geldig is, het juiste algoritme gebruikt (SHA-2 is de huidige standaard), de intermediate certificaten correct zijn geïnstalleerd en de overige instellingen up to date zijn.
  • Via SSLLabs kun je een uitgebreidere test doen van de SSL configuratie op een bepaald domein.
  • In onze knowledgebase vind je oplossingen voor de meest voorkomende foutmeldingen.

Kom je er evengoed niet uit? Neem dan even contact op met onze support afdeling.

point up