Autodiscover en Exchange

De Autodiscover-dienst maakt het configureren en beheren van Outlook 2007 eenvoudiger. Voorheen moesten alle gebruikersprofielen in e-mail clients handmatig worden ingesteld om toegang te krijgen tot Exchange. Ook waren extra handelingen vereist om wijzigingen van deze instellingen door te voeren.

Autodiscover gebruikt het e-mailadres en de domein account van de gebruiker, in combinatie met een vooraf bepaalde domeinnaam (doorgaans autodiscover.domein.nl) om automatisch het gebruikersprofiel te configureren. Door het e-mailadres en de domeinaccount te gebruiken kan Autodiscover de volgende informatie automatisch terugkoppelen naar de client:

• De displaynaam van de gebruiker
  • Verbindingsinstellingen voor zowel interne als externe toegang
  • De locatie van de server waarop de mailbox van de gebruiker wordt bewaard
  • De URL's voor verschillende Outlook features, zoals Beschikbaarheid, Out of Office assistent, Unified Messaging, en het op het web gebaseerde offline adresboek
  • Outlook Anywhere serverinstellingen

Dit biedt een groot voordeel bij het instellen van remote Outlook clients en mobiele telefoons aangezien dit veel sneller gaat. Daarnaast zijn de stappen meestal ook eenvoudig genoeg dat gebruikers het kunnen instellen met een korte handleiding, en er dus geen systeembeheerder aan te pas hoeft te komen. Vooral bij organisaties waar er sprake is van veel mobiele telefoons of externe medewerkers die Outlook moeten kunnen gebruiken kan dit veel tijd schelen.